Categorie├źn
Niet gecategoriseerd

Nog steeds kwetsbaar

Hoewel Nederland weer leeft alsof er nooit een pandemie is geweest, is de pandemie nog lang niet voorbij. Met iedere keer nieuwe varianten waar de beschikbare vaccins en medicatie niet meer optimaal tegen werkt, en mensen waarvoor vaccinaties sowieso niet goed werken, blijft er een groep van vele honderdduizenden mensen over die extreem kwetsbaar blijven. Deze mensen kunnen nog steeds niet meedoen in de maatschappij zonder grote risico’s te lopen. Sommige mensen nemen deze risico’s voor lief, omdat ze de hoop hebben opgegeven dat het leven ooit weer relatief veilig voor hen wordt; anderen leven nog steeds extreem geisoleerd omdat ze hun leven niet willen riskeren.

Vergeet Ons Niet Ernst is opnieuw in gesprek met het ministerie van VWS om de situatie van deze grote groep mensen aan te kaarten en te verbeteren. Vergeet Ons Niet Ernst wil dat iedereen mee kan doen in de maatschappij, dat iedereen recht heeft op een leven waarin de gezondheid geen schade wordt aangebracht door overheidsbeleid. Een maatschappij waarin beschikbare middelen ook ingezet worden, om iedereen, maar vooral de mensen met een verhoogd risico bij covid, veilig kan worden, zijn en blijven.

Tijdens ons eerste gesprek dit jaar hebben we met VWS gesproken over de problemen voor kwetsbaren met betrekking tot het onderwijs (van henzelf of hun kinderen), vaccinaties en medicatie. We hebben VWS (en een ambtenaar van OCW) bewust gemaakt van verschillende problemen die er bij die onderwerpen spelen en verschillende toezeggingen gekregen dat hierover gesproken wordt met de organisaties die hier iets mee kunnen.

Eind februari hebben we ons volgende gesprek, waarbij het vooral zal gaan over preventieve maatregelen (in de zorg en voor mensen zelf) isolatie-aanbevelingen, het MIT, afweging van beleid rondom medisch kwetsbaren en communicatie over de pandemie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *