Binnengekomen vragen (VONH)

#VergeetOnsNietHugo krijgt via mail en social media veel vragen over de vaccinatie van de griepprik-groep. Het is de bedoeling dat de meest belangrijke vragen met antwoord op deze website worden gepubliceerd. Het is onmogelijk om alle vragen te beantwoorden. Jouw vraag kan mogelijk ontbreken in deze lijst.

Disclaimer: hoewel de antwoorden zo zorgvuldig mogelijk zijn samengesteld, kunnen de antwoorden toch fouten bevatten. #VergeetOnsNietHugo is niet aansprakelijk voor deze fouten.

Hoe weet ik of ik een griepprik indicatie heb?

Antwoord: heb je vorig jaar een griepprik gekregen en is er daarna niets aan jouw medische situatie veranderd, dan is de kans groot dat je een griepprikindicatie hebt. Bij twijfel, neem contact op met je huisarts.
Heb je nog nooit een griepprik gehad en voldoe je wel aan de criteria (zie volgende vraag) of heb je de griepprik geweigerd, neem dan contact op met je huisarts.

Waar vind ik de criteria voor een griepprik?

Antwoord: https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/voor-wie-is-griepprik

Ik heb nog geen brief ontvangen. Moet ik mij zorgen maken?

Antwoord: de brieven zijn nog niet verzonden. Je zal hoogstwaarschijnlijk tussen 6 mei en 20 mei een uitnodiging ontvangen via je huisarts.

Ik heb nog geen brief, maar val in de griepprik groep, kan ik de GGD al bellen?

Antwoord: nee, helaas dat kan niet.

Ik heb een chronische aandoening en ik ben 59 en ik zie dat mensen uit 1961 opgeroepen worden, kan ik dan bellen met de GGD voor een afspraak?

Antwoord: ja, dan kan je bellen voor een afspraak.

Ik heb op 18 mei geen brief met een uitnodiging ontvangen. Wat nu?

Antwoord: neem onmiddellijk contact op met je huisarts. Mogelijk kan je huisarts jou helpen.

Ik kan onmogelijk zelfstandig bij de GGD komen. Ik ben bijvoorbeeld bedlegerig, kan niet vervoerd worden in een taxi, heb geen naasten die mij willen brengen en kan niet met het openbaar vervoer reizen. Wat nu?

Antwoord: overleg met je huisarts over mogelijke alternatieven. Mocht je echt niet naar de GGD gebracht kunnen worden, dan ontvang je thuis jouw vaccinatie via de huisarts.

Klopt het dat mensen geboren in 1962 en 1963 een uitnodiging kunnen krijgen om bij de GGD gevaccineerd te worden?

Antwoord: ja, dat klopt. 1961 is een groep met 60- en 59-jarigen. De GGD roept per héél jaar op. 59-jarigen zijn geswitcht van huisarts naar GGD. Ben jij geboren in 1961 en heb je een chronische ziekte dan, hoef niet je op de brief voor de griepprikgroep te wachten.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat mensen geboren in 1962 begin mei gevaccineerd gingen worden via de GGD’s. Dit proces is niet stilgelegd. Ben jij geboren in 1962 en heb je een chronische ziekte, dan hoef je niet op de brief voor de griepprikgroep te wachten.

Het RIVM heeft per ongeluk 40.000 mensen die geboren zijn in 1963 uitgenodigd voor hun vaccinatie via de GGD. Ben jij geboren in 1963 en ben jij uitgenodigd en heb je een chronische ziekte, dan hoef je niet op de brief voor de griepprikgroep te wachten.

De antwoorden op de gestelde vragen zijn zo zorgvuldig mogelijk samengesteld naar aanleiding van de volgende bronnen:

Disclaimer: hoewel de antwoorden zo zorgvuldig mogelijk zijn samengesteld, kunnen de antwoorden toch fouten bevatten. #VergeetOnsNietHugo is niet aansprakelijk voor deze fouten.